V kakšni družbi živimo?

Olga Cerkvenič

Razstava Vesne Bukovec Briga me za konec sveta v galeriji artKIT je bila prva razstava v mojem življenju, ki se ukvarja s problematiko migracij. Prostor je urejen na zanimiv in profesionalen način, ki angažira obiskovalca. V njem sem se počutila dobrodošlo, udobno, zato sem želela o razstavi izvedeti čim več.

Slike objokane Fatme, migrantov za ograjo taborišča, brezbrižnih slehernikov, ki se jim sploh ne svita, kaj se dogaja pred njihovimi nosovi, so se me dotaknile in mi dale misliti glede našega sveta. Ilustracije Vesne Bukovec spremljajo zgodbe Widad Tamimi, ki je delovala v begunskih taboriščih, skupaj z njo pa so bile objavljene v časniku Delo.

Besede, ki jih je umetnica uporabila v videu, na čokoladnih ovitkih ali zaporedjih slik na roli papirja, predstavljajo zavesten prijem avtorice, ki želi sprožiti našo reakcijo.

Razstavo je dodatno obogatilo vodenje Žive Kleidienst, saj je strastno obrazložila pomen vsake umetnine in v nas vzbudila zanimanje, da bi se še bolj poglobljeno in natančno razmislili o vsaki izmed slik.

Po obisku razstave Briga me za konec sveta sem se zavedla, da naslov ohlapno predstavlja to, kar nam želi avtorica sporočiti: želi potrkati na vrata naših vesti in src ter nam pokazati, da so migracije skupaj z drugimi socialnimi težavami v našem hitro razvijajočem se svetu nekaj, v čemer živimo in do česar ne moremo ostati brezbrižni ali celo nasilni. Vesna Bukovec se je torej kot aktivistka, ki se ukvarja s pomočjo beguncem, odločila, da uporabi prostor galerije kot prostor javne razprave o težavah migracij, ki v širši družbi velikokrat ostanejo slepa pega.

Ko sem razmišljala o slikah, sem začutila, da dejanski problem niso migracije, ampak svet, v katerem živimo, in da torej ne bi smeli razpravljati v smislu za ali proti, ampak na človečen način, ki sprejema dano situacijo.

Ljudem bi priporočila, da si ogledajo razstavo in premislijo in družbenih problemih, saj jih bo to napeljalo v premislek o družbi, v kateri trenutno vsi živimo.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s